A muncit în străinătate, s-a întors cu 50.000 de euro în buzunar și vrea să investească în România. Ce i s-a spus că ar fi bine să facă

de: Cojocaru Cristian
13 02. 2023

Un bărbat care a muncit în străinătate s-a hotărât să revină în țara natală pentru a investi aici banii economisiți. Află ce recomandări i s-au făcut acestuia, având în vedere că avea disponibilă suma de 50.000 de euro.

Românul s-a gândit că este momentul să renunțe la viața de străinătate și să revină pe plaiurile natale, dar nu oricum, ci cu toate economiile agonisite acolo de-a lungul timpului. Mai concret, suma de 50.000 de euro, bani pe care ar dori să îi investească într-o afacere în România.

Acesta s-a gândit să ceară câteva sfaturi, și nu oriunde, ci pe una dintre cele mai populare platforme de socializare, Facebook. Răspunsurile primite de la internauți au variat în funcție de viziunile fiecăruia și de educația financiară pe care aceștia o au.

”M-am întors din străinătate după ceva timp și vreau să fac ceva în țara mea, dar nu știu ce, ca să am un venit lunar constant. Am undeva la 50.000 € cash. Am vrut să iau un apartament în Timișoara să îl închiriez (era un venit pasiv de 300€ lunar), dar este prea mare investiția și nu  merită, plus că dacă dai de chiriași care nu respectă locul, te costă reparațiile mai mult decât profitul! Locuiesc în Mehedinți și zona este și săracă, așa că nu știu ce să fac. Cafenele au toți, dube  de transport are toată lumea, chiar nu știu! Salariile la noi în zonă nu depășesc 1.500 RON net și muncești 10 ore/ zi. Poate aveți voi ceva idei!”, a scris bărbatul pe un grup de pe Facebook.

Vrea să își deschidă afacere cu banii pe care i-a muncit în străinătate

Sfaturile utilzatorilor paginii nu au întârziat să apară, astfel că ideile au fost destul de variate, de la transport la stand cu clătite sau spălătorie auto.

„Caută un tip de afacere care ți se potrivește. Vrei ceva online? Magazin online, lucrează cu distribuitori internaționali, angajează o echipă de marketing bună. (Este doar un exemplu)

Vrei ceva fizic? Aici sunt mai multe. Precum sală de jocuri (cu contract de colaborare) într-un oras mare, un restaurant modern și cu mâncare bună într-o zonă nouă dezvoltată (în Timișoara sunt multe zone unde ar prinde bine), poți lua de exemplu o Franciză Rompetrol (asta ar fi cam cea mai low risk), îți poți face o firmă de construcții (cu un excavator și câțiva angajați, astfel încât să poți fi subcontractat de alte firme pentru canalizări de exemplu).

Ti-am dat doar câteva exemple. Succesul tau poate varia in functie de ce știi să faci, ce relații ai, etc. Eu unul nu ți-aș sugera să pui la bătaie mulți bani, pentru că neavând experiență în afaceri, ai șanse să eșuezi și să pierzi banii munciți în câțiva ani. Scrie-mi daca vrei să discutăm, te pot ajuta cu mai multe sfaturi”, a fost unul dintre sfaturile primite de către bărbat.

Bolt sau Uber

Un alt internaut i-a recomandat acestuia să obțină un atestat de coordonator și șoferi, iar pe lângă a deveni șofer de Bolt sau Uber, să își deschidă propria firmă în care să îi angajeze pe alți șoferi cu mașinile lor și să le perceapă un comision de 10%.

De asemenea, o altă variantă constă în a-și deschide o afacere de tip boutique și să ia drept exemplu afacerea lui Cristian Chifoi, din Iași, care deține stand de clătite cu diferite topping-uri.

După cum explică internautul respectiv, această „shaorma dulce cu de toate” pare să prindă foarte bine la public și să se bucure de un real succes.

Un alt utilizator i-a dat ideea de a-și deschide o spălătorie auto în regim self-service, iar în funcție de zona în care o va amplasa, și-ar putea amortiza investiția în aproximativ 2-3 ani, cu mențiunea că investiția inițială va depăși, cu siguranță, suma de care dispune el.